Suscasty #05 Food waste w praktyce sieci handlowej i strategii ESG, Katarzyna Długa, Robert Rękas, PSH Lewiatan

Z każdym kolejnym odcinkiem mierzymy się z innym, ważnym tematem z obszaru (szerokorozumianego) zrównoważonego rozwoju, ESG. 16 października przypadał Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem. Jest to dobry pretekst, aby podyskutować o temacie food waste, który swoją złożonością dotyka co najmniej kilku kluczowych Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ: nie tylko SDG 2 (zero głodu), ale i 10 (mniej nierówności), 12 (odpowiedzialna konsumpcja i produkcja) czy 13 (działania w dziedzinie klimatu).

Rozmawiamy o marnotrawstwie żywności w sposób właściwy #SUSCASTOM, czyli rzeczowo, esencjonalnie, ale przystępnie i – jak zawsze – z perspektywy praktyki biznesowej. Zaprosiłyśmy przedstawicieli jednej z największej sieci handlowych w Polsce. O tym, jak sobie radzić z tym wyzwaniem na każdym etapie łańcucha dostaw, ale nie tylko z logistycznego punktu widzenia, lecz także (a może przede wszystkim!) zaczynając od odpowiedniego nakreślenia priorytetów i wartości wśród pracowników porozmawiamy z tymi, którzy odważnie zajęli się tym tematem – bynajmniej nie ograniczając się tylko do obowiązków i zadań wynikających z ustawy (o przeciwdziałaniu marnowania żywności). Da się to zrobić z prawdziwą werwą, pasją i wizją! Jak? Z jakim skutkiem (biznesowym)? Tego dowiecie z piątego odcinka #SUSCASTÓW.